Зведення синагоги в Бабиному Яру хочуть заборонити через суд

Проти зведення синагоги в Бабиному Яру, яким займається благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр», виступила благодійна організація «Міжнародний меморіальний благодійний фонд «Бабин Яр».

Позов щодо заборони будівництва подали до Окружного адмінсуду міста Києва. Відповідач у справі – Мінкульт, який дозволив будівництво. Меморіал «Бабин Яр» зазначений третьою особою.

Наразі суд визначає, чи є правові підстави зупиняти будівництво.

Що це за синагога?

Про плани побудувати синагогу меморіал «Бабин Яр» повідомив у листопаді 2020 року.

Згідно з проєктом це має бути символічна меморіальна синагога, яка подібно до книги відкривається й закривається за допомогою механізмів, пояснюють у меморіалі «Бабин Яр». Офіційна назва споруди – «Місце для роздумів». Тип споруди – МАФ (мала архітектурна форма).

Її будують з амбарного дуба 200–300-річної давнини, привезеного з різних куточків України. Фундаменту, згідно з проєктом, не має бути. Всередині споруду розпишуть візерунками й текстами молитв. Розташують синагогу за пам’ятником Менора.

Автор споруди – архітектор Мануель Герц, професор Базельського університету, який проєктував синагогу в Майнці.

У меморіалі зазначають, що синагога не є культовою спорудою й може бути розміщена в будь-якому приміщенні. Тобто там, де зібралися 10 євреїв для спільної молитви, – уже синагога, тому артоб’єкт у Бабиному Яру може вважатися синагогою.

Чому її будівництво хочуть заборонити?

У лютому меморіальний благодійний фонд «Бабин Яр» виступив проти будівництва синагоги в Бабиному Яру, назвавши її «потенційно небезпечною для міжнародного іміджу України». Причиною цього стала причетність російських бізнесменів до проєкту меморіалу. В організації наголосили: «Важливо, щоб будь-які проєкти, які стосуються культури та політики пам’яті України, відбувалися без участі нашого ворога – Росії».

Крім того, за інформацією позивача, будівництво незаконне, зокрема, тому, що відбувається на території Кирилівського православного кладовища. Однак у «Бабиному Яру» зазначають, що синагога стоятиме там, де немає поховань, це перевіряли радаром і розкопуваннями.

 

https://www.the-village.com.ua/village/city/city-news/309501-zvedennya-sinagogi-v-babinomu-yaru-hochut-zaboroniti-cherez-sud?fbclid=IwAR1KnWbiD2wUSuky3MLpOYJND0YoRD4OOv7HYs8mN3lDlzxh4l4cEJsekpw