Зміст Хануки актуальний і для українців – рабин про інцидент із паплюженням Ханукії

17 грудня у Києві на Подолі спаплюжили Ханукію, що була встановлена на честь єврейського свята Ханука. Ханукальний світильник, що вважають єврейським символом духовної стійкості, невідомі облили чимось схожим на кров. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею «Хуліганство». Провокація чи вандалізм і що з цього приводу думає єврейська спільнота?

Ханукію на Контрактовій площі другий рік поспіль встановлює київська громада традиційного іудаїзму «Масорет». Головний рабин Руху традиційного іудаїзмі в Україні Реувен Стамов зазначає, що винуватців наразі не знайшли, а поліція намагається встановити точний час, коли стався інцидент.

Стамов розглядає два варіанти того, хто міг це зробити.

«Люди роблять це свідомо і розуміють, що вони роблять. Або це провокація з метою показати українське суспільство в негарному світлі, або ж це маргінальні групи, які є в будь-якій країні – антисеміти чи ксенофоби, які роблять це зі власних переконань», –​ наголосив Реувен Стамов.

Це не перший випадок вандалізму над символом свята Хануки лише цього року. Кілька днів тому невідомі намалювали на Ханукії свастику. Тоді, за словами Стамова, першими про це написали російські ЗМІ.

«Тоді там намалювали свастику фломастером і ми швидко все стерли. Але про це одразу написали російські медіа, а потім і інші люди поширили у Фейсбуці. Зараз уже другий випадок, тому ми викликали поліцію», –​ наголосив Стамов.

Справу потрібно довести до суду

Дисидент, голова Асоціації єврейських громадських організацій та громад України Йосип Зісельс вважає цей випадок вандалізмом і наполягає на розслідуванні та кримінальному провадженні. На його думку, якщо ж інцидент є провокацією, то цей факт має довести суд.

«Це вандалізм, розпалювання міжнаціональної ворожнечі і це заслуговує на кримінальне провадження. Я наполягаю на розслідуванні і доведенні до суду хоч би однієї справи за останні кілька років», – зазначив Зісельс.

Так само вважає головний рабин України Яків Дов Блайх. На його переконання, поліція має знайти того, хто спаплюжив Ханукії та з’ясувати мотиви.

«Свято Хануки єврейське, але крім того, –​ це символ свободи. Це важливо не лише для євреїв, а й для всіх народів світу. Якщо суспільство демократичне, то треба шанувати традиції один одного. Я не розумію, чого вони так зробили», – каже рабин.

На думку Блайха, люди, які це зробили, не розуміють значення та історичного контексту Ханукії, а подібні інциденти трапляються через недостатні знання про традиції та релігію.

«Подію зареєстровано в журналі єдиного обліку. Проводиться перевірка. За результатами перевірки буде прийнято рішення про початок кримінального провадження», – прокоментували в прес-службі столичних правоохоронців телеканалу «112 Україна».

Чому Ханука актуальна для українців?

Єврейське свято Ханука у 2017 році почалося ввечері 12 грудня і закінчується ввечері 20 грудня. Це єврейське свято чуда і перемоги добра над злом.

Увечері напередодні Хануки в перший раз за рік запалюють ханукальну менору. У перший святковий вечір запалюють одну свічку, у другий – дві і так далі, тож у восьмій день запалюють вісім свічок.

Свято встановлене на честь перемоги єврейських воїнів, здобутої в II столітті до нашої ери над окупантами-язичниками.

За словами Реувена Стамова, ханукальна історія свідчить про те, що маленький народ може перемогти могутнього ворога, тому вона актуальна і для українців.

Переказ свідчить, що піднявшись на Храмову гору, євреї знайшли в Храмі олію для лампад, достатню для підтримання вогню лише впродовж одного дня. Однак дивним чином вогонь у золотій менорі горів цілих вісім днів, протягом яких приготували нові запаси олії.

Джерело: Радіо Свобода

Nike Air Max 270
рубрика: