У музеї Шолом-Алейхема відбудеться презентація книжки Валерія Жванка «Барокові закапелки Олександрії»

15 листопада 2015 року в музеї Шолом-Алейхема відбудеться презентація книжки Валерія Жванка «Барокові закапелки Олександрії» (видавництво «Імекс-ЛТД», Кіровоград, 2015, 270 сторінок, кольорові ілюстрації, авторські фотографії).

Також у рамках презентації будуть представлені графічні роботи Оксани Мальованої (Жванко), авторки, яка створила малюнок для форзацу книжки і допомогла з відбором та оформленням фотоілюстрацій до «Барокових закапелків…» та книжки «Мій берег».
Частина матеріалів Валерія Жванка друкувалася з 2000 року у олександрійських газетах «Городской курьер» і «Сільський вісник», частина написана спеціально у 2013-2015 роках. Книжка складається з україномовної, та російськомовної частин (відповідно 20 і 25 розділів.) 
Дванадцять розділів присвячені історії єврейської громади міста Олександрії, яке на межі ХІХ-ХХ століть було дуже подібне до Касріловки, майстерно описаної Шолом Алейхемом. Серед героїв книжки також люди багатьох національностей, які створили особливе ментальне середовище, про яке автор розповідає з любов`ю та іронією. Йдеться про маловідомі факти, події і людей Олександрії, так, як їх запам`ятав автор, коли був дитиною і так, як він їх дослідив, коли став дорослим.

Старообрядці, вчителі-в`язні сталінських концтаборів, шахтар, дитячий лікар, заборонений у СРСР вчений славіст, чоботар, байкер 1913 року, міські диваки, рідні, сусіди, — герої цієї книжки.
«Героями» текстів стали також скіфські кургани, козацькі колодязі і водорозбірні колонки, вежі Старого Міста, його мости і місточки, приміщення земства і старої гімназії, зруйновані синагоги, собори та церкви, старовинні будинки-кораблі і зореподібні перехрестя міста, гастролі театру Фішзона, трагічні події Голокосту, цензурні заборони, турбази та етнографічні подробиці дитинства 60-80 років ХХ ст.

Безмежну вдячність за практичне сприяння і допомогу в публікації «Барокових закапелків…» автор висловлює Віктору Недобиткіну, Генеральному директору УкрАгроСвіту, м. Олександрія.
Словом і ділом наближала народження цієї книжки Любов Мороз, директор Радіо Великих Доріг 105.1 FM, м. Олександрія.
Дієву і своєчасну поміч також надали однокласники і друзі автора. Дивні образи, мрії та почуття, що населяли їхнє дитинство, старанно і креативно відтворили (спеціально для цього проекту і книжки) діти-актори з села Попельнастого, що на Олександрійщині, м.Олександрії, м.Світловодська і м.Одеси.

----------------

Місто Олександрія засновано у 1746 році. У минулому, повітове містечко Херсонської губернії, входило до «межі осілості». Нині районний центр у Кіровоградській області, 80 тис. жителів.

Мальована Оксана — 1989 р.н., викладач української та зарубіжної літератури КІСІТ КНЕУ ім. Вадима Гетьмана. Художник-аматор, пише вірші та прозу. Як фаховий психолог досліджує проблему громадянської відповідальності студентів. 

Валерій Жванко — 1957 р.н., навчався у Олександрійській СШ №2, працював на заводі, служив у армії, після закінчення Кіровоградського педагогічного інституту викладав у навчальних закладах м. Олександрії.
Разом з сім'єю залишив місто в 1991 році. З того часу живе в селі Попельнастому, де працює у школі. У 1997 році став переможцем Всеукраїнського конкурсу «Вчитель зарубіжної літератури сільської школи». Має звання вчитель методист та "Відмінник освіти України". У 2003 році став переможцем конкурсу журналістів за кращий матеріал про рідне місто. У 2014 році отримав другу освіту у «Переяслав-Хмельницькому ДПУ ім. Григорія Сковороди». Має друковані роботи в спеціалізованих газетах та журналах Києва, Харкова, Кіровограда. У 2011 році разом з дружиною Зінаїдою став лауреатом обласної краєзнавчої премії ім. В. Ястребова за книгу «Мій берег». У 2014 прийнятий до Національної спілки журналістів України. Був учасником багатьох радіо та телепрограм. Захоплюється туризмом, краєзнавством, фотографією. 

Джерело: ФБ, сторінка Музею

Calzado Nike