Шостого вересня у Чернівцях стартував ІІІ Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz. В рамках заходів фестивалю до Чернівців з’їхалися поети й туристи з 12 країн світу.

Організатори поставили за мету повернення Чернівців на культурну мапу Європи. І це їм дійсно вдалося. Адже участь у фестивалi беруть поети з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Великобританії, США, Данії, Нідерландів, Польщі, Ізраїлю,  Румунії, Росії, України. А Чернівці на кілька днів справді стають культурною столицею. Тут відбуваються численні поетичні читання, лекції, дискусії, презентації книг, поетичні прогулянки, музично-поетичні й винно-сигарно-поетичні вечори та театральні вистави. І вже у цьому році MERIDIAN CZERNOWITZ розширює географію — фестивальні події відбудуться в Хотині та Кам’янець-Подільському. Також цьогоріч розпочинає свою роботу книжкова виставка, до якої долучаться видавництва з Австрії, Німеччини, Швейцарії, Польщі, Румунії, Молдови та України.

Iгор Померанцев та Святослав Померанцев

Iгор Померанцев та Святослав Померанцев

 
У Мармуровій залі ЧНУ ім. Федьковича пройшло  офіційне відкриття фестивалю. «У кожному місті є вулиці, провулки і парки, названі на честь національних поетів, – каже президент «Meridian Czernowitz» Святослав Померанцев. – Із Чернівцями – особлива ситуація. Є імена митців, які жили у різних державах, писали різними мовами, а потім стали нашою чернівецькою національною гордістю. Ці українські, німецькі, румунські, австрійські, російські і єврейські письменники освоїлися у нашому місті, стали йому рідними. Висловлю зухвале припущення, що й іменами митців, які прийшли на відкриття нашого фестивалю, будуть названі чернівецькі вулиці».
На церемонії відкриття виступив відомий  музикант, диригент великого джазового оркестру “The Big Swingeres” Абрам Агашкін з Ізраїлю. Тут презентували «Альманах поезій та перекладів Meridian Czernowitz 2012».  Поети з різних куточків світу зачитували свої твори, а перекладав їх чернівецький літературознавець, педагог і перекладач Петро Рихло.
Абрам Агашкiн на вiдкриттi фестивалю

Абрам Агашкiн на вiдкриттi фестивалю

 
В обідню пору гості фестивалю перебрались до Художнього музею. Тут відкрилась Міжнародна книжкова виставка. Кожен, за своїми вподобаннями, міг придбати собі літературу і, мало того, особисто поспілкуватися з авторами на читаннях та презентації.
Йосиф Зiсельс, Вiталiй Михайлiшин, Сергiй Осачук у Мармуровiй залi ЧНУ

Йосиф Зiсельс, Вiталiй Михайлiшин, Сергiй Осачук у Мармуровiй залi ЧНУ

А ще в Художньому музеї відкрилася виставка фотографій. Знімки Броніслава Тутельмана, В’ячеслава Тарновецького та Сергія Лопатюка презентували у трьох залах. Фотографії з чернівецьких ринків, кладовищ, міські репортажі та багато інших світлин підібрано, щоб розповісти гостям міста про Чернівці.

- 26 фотографій та панно, яке надруковане на шовку, підготував для виставки у рамках поетичного фестивалю, — розповідає художник Броніслав Тутельман. — На панно поєднав фотографії зі склепу Райса, що на єврейському кладовищі та інші цікаві місця. Також на виставці представлено багато робіт з ринку на вулицях Червоноармійській та Удонова.

Бронiслав Тутельман

Бронiслав Тутельман

У примiщеннi кiнотеатру «Чернiвцi» (колишня синагога «Темпль») видбулася аудіо-візуальна програма Леоніда Флейдермана “Повернення Йозефа Шмідта”  — складова частина програми «Дні Йозефа Шмідта в Чернівцях».

Ввечерi  у Літньому театрі Чернівців відбувся концерт за участю оркестру єврейської музики Льва Фельдмана, ізраїльського музиканта Абрама Агашкіна та діджеїв FullCasual (Україна) і TRIAD (Німеччина). Протягом вечора чернівчани мали можливість насолодитися сумішшю інструментальної та електронної музики.

 

 
Читайте репортаж о втором, третьем и четвертом днях фестиваля: http://muzejew-news-ukr.16mb.com/

 
Entrainement Nike