Руїни синагоги «Золота Роза» у Львові хочуть відкрити для огляду

Ще цього місяця на пл. Арсенальній у Львові планують розпочати реалізацію першої частини проекту «Площа синагог», яка стосується збереження руїн синагоги «Золота Роза» та упорядкування території, де колись знаходилась єврейська школа. Про це розповіла начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

«Завершується опрацювання частини проектної документації, яка стосується бейт гамідрашу (юдейський дім мудрості, - ред.). Це та частина, яка загороджена металевою огорожею. Вона стосується не лише земляних робіт, мощення, але й встановлення інформаційних табличок та лавочок», - зазначила Лілія Онищенко.

За її словами, інформаційні таблички розповідатимуть про історію єврейської громади у середньовічному Львові, тут також будуть цитати єврейських громадських і наукових діячів.

Оскільки проектперебуває на останній стадії опрацювання, то деталі та кошторис стануть відомі через кілька днів.

Заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів розповів, що до робіт планують приступити вже цього місяця. «Йдеться про благоустрій території, де колись була єврейська школа. Синагога «Золота Роза» повинна бути відкрита для огляду, бо зараз через огорожу нічого не видно і ростуть тільки бур’яни. Крім цього, там є будівельне сміття», - зазначив він і додав, що необхідно забрати звідти автомобілі і встановити стовпці, які унеможливлять заїзд транспорту.

Василь Косів наголосив, що до цього місця щороку збільшується інтерес. Також він додав, що літній майданчик, що біля синагоги, заберуть після початку робіт.

Роботи фінансуватимуться частково за кошти міської ради. Крім цього, у реалізації проекту зацікавлені посли США та Німеччини. «Про конкретні кошти з ними ще не розмовляли, бо не було кошторису, який буде відомий за кілька днів. Також фінансуватимуть приватні фундації з Німеччини та Ізраїлю. Справа в тому, що вже 20 років ведуться розмови про це, але Львів ніколи не казав, що ось є такий проект з певним кошторисом», - сказав Василь Косів.

Водночас представники єврейських громад Львова у своєму відкритому листі зазначили, що території проекту «Площа синагог» перебувають у занедбаному стані та використовуються у невідповідний спосіб. Окремо вони звернули увагу на необхідність вирішити наявну проблему доступу до руїн синагоги «Золота Роза», що унеможливлений через зведений навколо металевий паркан.

Нагадаємо, восени минулого року у Львові проводили археологічні дослідження на площі за музеєм Арсенал, де раніше знаходились дві синагоги та велика талмудична школа. Вартість археологічних робіт – 70 тис. грн.

Додамо, у 2010 році у Львові відбувся міжнародний архітектурний конкурс на краще впорядкування місць, пов’язаних з єврейською історією у Львові, у якому переміг проект німецького архітектора Франца Решке.

Весною 2010 року виконавчий комітет Львівської міськради прийняв рішення «Про впорядкування місць, пов’язаних з єврейською історією та спадщиною у Львові» . Як зазначав тоді заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів, у Львові є три місця, щодо благоустрою яких міська влада неодноразово отримувала звернення та листи як від громадських організацій та єврейських общин, так і від посольств США, Німеччини.

Джерело: http://zaxid.net

Малюнок худ. Франциска Кавалісчина. Львів. Золота Роза.

Nike Air Force
дата: 

Добавить комментарий