Мін’юст: вживати слово «жид» не заборонено..?

Проведений Міністерством юстиції України аналіз не виявив норм, якими б заборонялося вживання слів «жид», «жиди» чи «жидівка».
Але Мін’юст нагадує про недопустимість дискримінації. Про це виданню «Історична Правда» повідомили у Мін’юсті, пославшись на міністерську відповідь головному редакторові видання «Київ єврейський» Елеонорі Гройсман.
 
«Проведений міністерством юстиції аналіз  не виявив вживання в актах законодавства України термінів «жиди», «жид»  та «жидівка», а також норм якими б заборонялось вживання зазначених  слів, — йдеться у відповіді Мін’юсту. — Разом з тим, в актах законодавства України вживаються терміни «еврейський», «особи єврейської національності», «євреї».
Чиновники підкреслюють, що згідно з  Конституцією України громадяни мають рівні конституційні права і свободи  та є рівними перед законом. «Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Також у міністерстві нагадують, що забороняються будь-які форми дискримінації осіб та/або груп осіб за їх певними ознаками з боку державних  органів, органів місцевого  самоврядування, а також юридичних та фізичних осіб.
 
Чиновники зазначають, що законом України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» однією із форм дискримінації визначено утиск — небажана для особи та/або групи осіб поведінка, метою або наслідком якої є приниження їх людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери.
 
Мін’юст підкреслив, що держава сприяє  консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості,  традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.
 
Як відомо, у листопаді 2012 року президент Української ради єврейських жінок, головред сайту «Київ єврейський» Елеонора Гройсман попросила представників партії «ВО «Свобода» не називати євреїв «жидами», оскільки це слово їх ображає.
 
В академічному словнику української мови слово «жиди» має два значення:
1) застаріла назва євреїв,
2) образлива назва євреїв.
 
Дивіться також статтю Євгена Наконечного: «Жиди чи євреї? Текст львівського історика 1996 року».
 
Текст та картинку взято: http://muzejew-news-ukr.16mb.com/
Nike Air Barrage Mid QS Peak White Black Sport Red CD9329-011 – Buy Best Price Adidas&Nike Sport Sneakers
рубрика: