Медаллю "На славу Чернівців" нагороджено письменницю Маргіт Бартфельд Феллер

Медаллю "На славу Чернівців" у Тель-Авіві нагороджено письменницю Маргіт Бартфельд Феллер – чернівчанку, яка на 93-му році життя невтомно прославляє своє місто. Від імені Чернівецького міського голови Олексія Каспрука нагороду їй вручив віденський експерт з питань історії Чернівців Гельмут Куздат. 

Подія відбулася у присутності головного редактора газети буковинців в Ізраїлі “Die Stimme” Бербель Рабі та членів родини письменниці, повідомляє прес-служба міської ради.

Маргіт Бартфельд-Феллер – одна з небагатьох сучасних чернівецьких письменниць, яка увійшла в історію німецькомовної єврейської літератури. Примітно, що окрім її спогадів досі існує обмаль справжніх літературних свідоцтв про долю чернівецьких євреїв, засланих НКВС до Сибіру в 1941 році. 

Німецькою мовою у видавництві Hartung-Gorre Verlag Konstanz вийшли її книжки "Dennoch Mensch geblieben” (1996), “Nicht ins Nichts gespannt” (1998), “Wie aus ganz anderen Welten” (2000), і “Am Östlichen Fenster” (2002 ). На особливу увагу заслуговує книга "Чернівці-Сибір-Ізраїль", видана у 2005 році.

Маргіт Бартфельд-Феллер народилася 1923 року в Чернівцях, де минули її щасливе дитинство і юність. У червні 1941-го її родину заслали у Наримський край, де помер батько. Мамі, самій дівчині і молодшому брату Отто доводилося самотужки боротися за життя. Це час поневірянь і зневіри. Природний оптимізм дозволяв Маргіт помічати красу природи, знаходити радість у дрібницях. Там вона знайшла свою долю – земляка Курта Бартфельда. Потім вона жила у Томську. Там вела музичні заняття в дитсадках і дитбудинку, стала ветераном праці, заслуженим працівником освіти, автором десятків дитячих пісень. 

У 1991 році з донькою виїхала до Ізраїлю.

Джерело: http://muzejew.livejournal.com

Kopačky na fotbal
рубрика: