Людські долі Галичини

2 серпня 2013 р. о 15.00 в Центрі міської історії відбувся показ документального фільму "Три історії Галичини" та зустріч з др. Ароном Вайсом.

Документальний фільм "Три історії Галичини" (реж. Ольга Онишко та Сара Фархат) розповідає історію трьох людей під час і після Другої світової війни.

 

Єврея з Борислава, якого в роки війни переховували польські та українські сусіди; українку, діячку підпільного руху, яку після війни переслідувала радянська влада; поляка, римо-католицького священика з приходу поблизу Перемишля, який після війни намагався зберегти українські і єврейські пам’ятки. Через долі цих людей показано складну історію Другої світової війни, Голокосту, українського руху, стосунків між українцями, поляками та євреями в Галичині. 

Після перегляду відбулося обговорення фільму та розмова з др. Ароном Вайсом, героєм першої історії стрічки, якого разом з родиною впродовж двох років переховували дві жінки - українка і полька. Після війни Арон Вайс виїхав з Польщі до Ізраїлю, став істориком, працював в Яд Вашем. Зараз др. Арон Вайс є співробітником міжнародної організації "Джойнт". Часто буває в Україні з офіційними і приватними візитами, які спрямовані на зміцнення україно-ізраїльських відносин в сфері освіти та культури.

Ми матли можливість поговорити з др. Ароном Вайсом про людські відносини в надзвичайних умовах, про страждання і виживання, про внутрішній конфлікт батьків і дітей, про складність польсько-єврейсько-українських стосунків і пережиттів міжвоєнного часу та Другої світової війни та їхнє усвідомлення і відображення в сучасному академічному і публічному дискурсі.

Дискусію провів др. Василь Расевич – історичний консультант фільму "Три історії Галичини", старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. Крип’якевича НАНУ, спеціаліст з історії Галичини австрійського періоду та політики пам’яті в сучасній Україні.

Джерело: lvivcenter.org

Gifts for Runners