Львівські волонтери разом з групою молоді з Одеси впорядкували територію де раніше був Янівський концтабір

Ініціативна група Львівського волонтерського Центру спільно з не менш ініціативною групою молоді з Одеси, впорядкували територію, де раніше знаходився Янівський концтабір (м.Львів, вул. Шевченка (Янівська).

Друга назва табору, який експлуатувався з 1941 по 1943 рік, була «Долина Смерті». За кілька років у ньому загинуло близько 200 000 чоловік. Яновський трудовий табір був створений спочатку тільки для євреїв з Львівського гетто, який за величиною був  третім після Варшавського та Лодзинського гетто. З 1942 року у таборі також перебували і поляки, яких потім перевозили в Майданек.

Під час тортур, катувань і розстрілів, завжди грала музика. Оркестр складався з ув'язнених, вони грали одну і ту ж мелодію - «Танго смерті». У числі оркестрантів були - професор Львівської державної консерваторії Штрікс, диригент опери Мунд та інші відомі українські музиканти.

Фото оркестрантів було одним із обвинувальних документів на Нюрнберзькому процесі.

Напередодні визволення Львова частинами Радянської Армії, нацисти побудували коло з 40 чоловік з оркестру. Охорона табору оточила музикантів щільним кільцем і наказала грати. Спочатку був страчений диригент оркестру Мунт, далі за наказом коменданта кожен оркестрант виходив у центр кола, клав свій інструмент на землю, роздягався, після чого був страчений пострілом в голову.

Евакуація з табору почалася у 1943 році. У листопаді 43-го в'язні табору зробили одну з небагатьох вдалих спроб до втечі, але більшість бунтарів були вбиті. Після звільнення міста в липні 1944 року, на цьому місці знаходився радянський табір, а нині, на частині території колишнього табору, знаходиться в'язниця.

Завдяки участі у проекті Львівського волонтерського Центру групи молоді з Одеси, «Дорога пам'яті» набуває все більш глобальних масштабів, підкреслює важливість пам'яті історії народу не тільки для жителів Львова, а й усієї України.

Львівский Регіональний Волонтерський Центр (БФ «Хесед Ар’є») (м.Львів)
+38 (093) 624-04-86 (Олександр)

Sneakers